top of page

Co vše zařídit před příchodem nového člena rodiny

Už s napětím očekáváte den D, kdy si štěňátko přivezete domů? Jste na příchod nového člena rodiny dostatečně připraveni ? Pojďme se na to společně podívat, jaké povinnosti, ale také radosti Vás čekají a rozhodně neminou.

NEPODCEŇUJTE OČKOVÁNÍ!

O první důležitou věcí, kterou by se každý majitel štěněte měl v prvé řadě zajímat je, kdy mělo štěně poslední očkování, a kdy by mělo mít očkování další. Většina chovatelů předává jejich odchovance po druhém očkování, ale to nemusí být vždy pravidlem.

ODČERVENÍM CHRÁNÍTE JAK SEBE, TAK I SVÉHO DOMÁCÍHO MAZLÍČKA

Důležitou věcí je zjistit od chovatele, kolikrát bylo štěně odčerveno, a také jakým přípravkem. Mnoho lidí si myslí, že čtyřnohé kamarády stačí odčernit jednou za půl roku, ale to je omyl! Štěně by ve věku 7-8 týdnů, kdy putuje k novému majiteli, mělo být minimálně 4x odčerveno. Poté byste měli štěně odčervovat v intervalech co dva týdny až do 12 týdnů. Následně se doporučuje odčervovat psy co 3 měsíce. Hodně důležité je také měnit odčervovací preparáty. Na trhu naleznete velké spektrum odčervovacích prostředků, jak ve formě tablet, past, pamlsků tak například sirupů.


KRMTE KVALITNĚ...

Zvolili jste si cestu BARF, a nebo cestu suchého krmiva? Ani jedna z možností se nezatracuje a záleží jen na Vás, jak se s touto cestou poperete. U o obou cest byste měli dodržovat určitá pravidla. Zejména ještě malé štěně je vhodné krmit 3x denně až do jeho jednoho roku života - krmnou dávku byste následně měli upravovat podle růstu a hmotnosti daného štěněte. V neposlední řadě je důležité, zejména u suchého krmiva, si patřičně nastudovat složení jednotlivých druhů krmiva, a u metody BARF, je důležité dbát na vyvážení živin.

KDO SE BOJÍ, NESMÍ DO LESA

Socializace jeden z největších kamenů úrazů mnohých majitelů psů.


Špatné chování psa vůči lidem, vůči psům, nadměrná agrese, strach z cizího prostředí, cizích lidí, dopravních prostředků….. Ale otázka je proč? Proč se toto děje? To vše je důsledek špatné socializace štěněte. Z těchto důvodu je vhodné štěně zvykat na cizí prostředí a rušivé elementy. Dbát na slovní a pamlskovou pochvalu za správné chování štěněte. Také je vhodné navštívit kynologickou organizaci, která Vám může v ledasčem pomoci a bude vám oporou při prvních měsících výchovy vašeho čtyřnohého přítele.

JEDNA DVĚ, KLÍŠTĚ JDE...

malý parazit zvaný klíště může přenést jak na Vás, tak na vašeho psa mnoho závažných onemocnění, a proto je důležité se vůči tomuto parazitovi obrnit. Na trhu existuje celé spektrum preparátů jak chemických, tak přírodních. Mnoho z preparátů účinkuje nejen na klíšťata, ale také na blechy, kterých je vhodné se vyvarovat.

VELÍM JÁ, NEBO PES?

Jednou z důležitých věcí po příchodu štěněte do nové domácnosti, je určit pravidla rodinného provozu. Ať už zvolíte pravidla jakékoliv (např. spát pouze v pelíšku, nechodit do ložnice atd.), je potřeba si uvědomit, že pes je zvíře, který chápe jen dvě barvy -černou a bílou. To znamená, že nerozumí šedé. Potřebuje mít jasná pravidla, která se budou důsledně dodržovat. V momentě, kdy vy jakékoliv pravidlo párkrát porušíte, Váš pes se dostane do tzv. šedé zóny - vznikne mu zmatek v hlavě a vám rozhořčení - proč to pes udělal, když to má zakázáno? Důvod je jasný - v momentě, kdy psovi jakýkoliv povel jen párkrát povolíte a nebudete důslední, začne se pes chovat dle svého nejlepšího uvážení a Vaše společné soužití již nebude tak poklidné…

Proto dbejte zvýšené důslednosti výcviku mladého psa!



36 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page